söndag 1 april 2012

Navid Modiri: Sju livsvktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 3

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Det gemensamma för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips så hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.



3. Konsten att blunda och hoppa
Det är inte en slump att små barn och riktigt nyfikna människor alltid frågar "varför?". Sedan tidernas begynnelse har människor undrat och försökt förstå sig på både sig själv och sin omvärld. Det är inte bara för att vi är små och nya eller allmänt nyfikna. Det sitter i våra hjärnor. Den mänskliga skallen är fylld av en mäktig och märklig apparat som styr våra kroppsliga funktioner men som också skickar ut signaler, tankar och – menar vissa – också känslor. Det är även våra hjärnor som ständigt söker mönster och någon form av logik i världen vi lever i. Hjärnan behöver förstå vad det är som händer. Även om någonting till synes inte har en inbyggd logik eller ett mönster, kan vi hitta på en saga eller en förklaring till varför det är så. Det var av den anledningen som man förr i tiden trodde att jorden var platt och att du förmodligen skulle falla av om du åkte för långt. Idag vet vi att det inte är sant. Men för bara några hundra år sedan var det en lucka i vår kunskap, en lucka som våra märkliga hjärnor fyllde i genom att hitta på en egen förklaring till hur det låg till. Så att vi
skulle förstå.

Ibland händer saker som du inte förstår men som känns rätt. Du tar beslut baserat på magkänsla, intuition eller bara ren och skär kärlek till de människor som du träffar eller arbetar med. Du vet inte varför men det känns rätt. Så – nästa gång du står inför ett val och en stark känsla i dig påtalar att du bör gå i en viss riktning medan hjärnan behöver veta varför, kan du välja. Ibland följer du logiken. Andra gånger blundar du och hoppar.

Börja med: att applicera detta på beslut som inte är livsavgörande. Du kan träna upp din tillit i mindre skeenden och sedan växla upp det till att gälla även större beslut.

Tänk på: att inte tänka så mycket. :-)

Prova gärna: att läsa Oshos bok -The Joy of Living Dangerously -
http://www.amazon.com/Courage-Joy-Living-Dangerously-Osho/dp/0312205171

Punkt 1 hittar du här: Konsten att inte göra något
Punkt 2 hittar du här: Konsten att andas dig lugn

Bild: Flickr/Mooganic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar